Családi Nap Balatonfüreden

Balatonfüred Város Önkormányzata és az Arácsért Alapítvány megbízásából a Voluntas Egyesület Családi Napot szervezett 2019.május 19. vasárnap a balatonfüredi Kiserdei Játszótéren és környékén.

A kora reggeli eső ugyan okozott némi aggodalmat, de nyolc óra körül már biztosak lehettünk abban, hogy az eredeti helyszínen, szabadtéren tudjuk megtartani az egyesület első családi napját. Így is lett, délután egy óra körül a lelkes segítők hada már ragyogó napsütésben kezdett gyülekezni a játszótér környékén.

Peti koordinálta az érkezőket, elsőként Schreiner László, a Toyota Autóház Kft. képviselője érkezett meg, a legújabb Toyota Corolla autóval. Laci nemcsak a Biztonságos Közlekedés állomás házigazdája volt, hanem végtelen türelemmel és nagy szakértelemmel segített egész délután a megfelelő autósülés kiválasztásában, a feladatlapok megválaszolásában és a hybrid autók megismertetésében. Köszönjük, hogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében első szóra álltak rendezvényünk mellé!

Czunamné Szabó Ágnes, a Kiserdei Óvoda vezetője szintén már egy órára a helyszínre érkezett. Ági és kolléganői rengeteget segítettek az egész délután során, nem volt olyan probléma vagy kérés, amire ne tudtak volna azonnal megoldást vagy választ, a rajzpályázat alkotásainak rögzítésétől kezdve a gyümölcssalátához való villákon át a csákóhajtogatásig mindenben partnerek voltak, és az óvónéniknek köszönhetjük a rendezvény záró műsorának sikerét is.

Az események akkor gyorsultak fel, amikor begördült az utánfutó és egy kisbusz a Park utcába és megérkeztek a Balatonfüredi Yacht Club – tól kölcsön kapott sörpadok illetve Nagy Csaba segítségével a Füredkult – tól kölcsön kapott hangtechnika és paravánok. Az egyre növekvő számú önkéntesek keze alatt csak úgy égett a munka, Anna és osztálytársai, a sokadik alkalommal nálunk önkénteskedő gimnazisták viaszosvászon terítőket vágtak méretre, állomásokat rendeztek be és dobozokat cipeltek, virágcserepek és művészkellékek kerültek a helyükre, játékokkal telt meg a kondutív állomás és az erdő.

Fél kettő körül megérkezett Veszeli Lajos művész úr Balatonalmádiból, aki már a rendezvény előtt szakmai segítségével, a Füreden Itthon Vagyunk rajzpályázat zsűrizésével vállalta, hogy “arca” lesz egyesületünk családi napjának. Veszeli Lajos művész úr tartotta meg később, az ünnepélyes megnyitó után a rajzpályázat eredményhirdetését, tőle vehették át az első helyezettek a tárgynyereményeket, és nagyon hamar maga köré gyűjtötte azokat a boldog gyermekeket, akik a délutánt egy festő- workshopon való részvétellel töltötték, ahol az ő irányítása mellett készülhettek a szebbnél szebb alkotások. Került ecset, víz, vödör, festék, radír és ceruza, festőállványok és paletták, és a Kiserdő egy darabkája szabadtéri festőműhellyé alakult. Csodálatos volt látni, hogyan kelnek életre szakszerű és türelmes irányítása alatt a színek és formák, elmélyült művészpalánták varázsolták vásznakra Füred egy-egy jellegzetességét. Művész úr, Lali, nagyon szépen köszönjük!

Húsz perccel kezdés előtt már teljes készültségben várta a családokat a konduktív állomás is, ahol Bálint Zsuzsanna konduktor fáradhatatlan vezetésével minden gyermek megismerkedhetett az alagúttal, a lépőkövekkel, a babzsák-kihívással, labdák repültek és ügyes gyerekek ugráltak sorban a hullahopp karikákban. Az állomáshoz tartozott még egy finom-motorikai feladatsor is, bekötött szemmel lencsét és babszemeket válogató gyerekek tapasztalhatták meg, hogy milyen nehéz is az, ha valaki mondjuk nem lát tökéletesen.

Mindeközben az MCC FIT program asztala is elkészült, Dr. Csinády Rita, a program veszprémi régióvezetője ötletes és tanulságos feladatokkal készült a családok fogadására. Nagyon sok visszajelzés érkezett már a rendezvény során a részt vevő családoktól, hogy ők nem is gondolták eddig, hogy a pénzügyi tudatosság mit is takar, de ha ez ilyesmiket jelent, akkor nagyon tetszik nekik… többek között a hamisított pénzjegyek felismerése, a bankjegyek képeinek összerakása és területfoglalós játék is várt a családokra. Nagy öröm volt látni, hogy ennél az állomásnál már a program egyik veszprémi diákja, Míra is önkénteskedett.

A játszótérrel szemben virágcserepek, szalvéták, decoupage-ragasztók és csodaszép begóniák várták, hogy megérkezzenek a gyerekek és elkészíthessék Édesanyjuk számára a személyre szabott ajándékot. Köszönjük a Balaskó kertészetnek a strapabíró, szépséges növényeket és az igazi olasz agyagcserepeket, a kisedei ovi óvónőinek pedig az állomás vezetését.

Percekkel háromnegyed kettő után megérkezett a Balatonfüredi Rendőrkapitányság két munkatársa is, akik nem csak a részt vevők biztonsága felett őrködtek, hanem a gyerekek legnagyobb örömére még a rendőrautó kipróbálására is lehetőséget biztosítottak … mindezek mellett pedig a rendezvény végén, a sorsoláskor, a füredi Rendőrkapitányság által felajánlott rengeteg hasznos és a közlekedést biztonságosság tévő ajándékkal csalhattunk mosolyt sok gyermek arcára.

Hári Lenke, Balatonfüred alpolgármester asszonya, Molnár Judit, a városrész önkormányzati képviselőasszonya, az egyesület elnöksége nevében Bernáth Ildikó, Tóthné Óbányai Zsuzsanna és Szepessy Árpádné, Veszeli Lajos művész úr, Typl Magdolna, Kis Virág, az állomások vezetői, Vajda Katalin és Tóth Móni sorakoztak fel a rögtönzött kiállítás paravánjai előtt, és kettő óra után néhány perccel elkezdődhetett az ünnepélyes megnyitó és a rajzpályázat eredményhirdetése is. A Családi Napot Hári Lenke alpolgármester asszony nyitotta meg, majd az egyesület rövid bemutatása után a rajzpályázat díjait Veszeli Lajos, Bernáth Ildikó és Molnár Judit adták át, az első három helyezettek ajándékutalványt, a 4-8 helyezettek kisebb ajándékcsomagot vehettek át.

A délután során mindenki beszerezte a menetlevelére a négy állomás pecsétjét és választhatott a sok kísérőprogramból is. Vajda Katalinnak köszönhetően mindenki kérhetett arcfestést, így az idő múltával egyre több pókember, pillangó, kiscica és kisördög szaladgált az erdőben. Mindenki játszhatott a társasokkal és kirakókkal, festhetett és hajtogathatott csákót, kóstolhatott a gyümölcssalátából, vagy beállhatott Árpi egyre hosszabbra nyúló kávéra váró sorába…. igazi családi vasárnap délután lett. A rendezvény zárásaként Tóth Móni vezetésével egy majdnem fél órás mini-aerobikon vehettek részt kicsik és nagyok is, jó volt látni a mozgás örömét, Móni lendülete mindenkit magával ragadott.

A nap egy kis ünnepséggel zárult, a gyerekek átadták a meghatott szülőknek a kis virágokat, énekeltünk és táncoltunk, a műsor koordinálásáért köszönet illeti a lelkes óvónéniket! A közös mozgás és az ünnepség egy-egy részét Tóthné Óbányai Zsuzsanna és Kaiser Renáta, a rendezvény két nem hivatalos, de annál profibb fotósa segítségével még a közösségi média követői is élőben figyelhették.

A Füreden itthon Vagyunk rajzpályázatot az ovisok közül Csatordai Lotti (Kiserdei Óvoda), az alsósok közül Farkas Emma (Eötvös L. Ált. Iskola), a felsősök közül Dömötör Zsófia Sára (Radnóti M. Ált. Iskola) nyerte, Gál Márton (Fekete I. Ált. Iskola) alkotása pedig különdíjas lett.

A Szépségsziget Kozmetika ajándékutalványát Illés Bende nyerte meg Édesanyja számára, a Balaton Mozi által felajánlott Családi Mozijegyet Szabó Dalma, a Füredkult által felajánlott Családi Belépőt Bora Lili Katalin vihette haza.

A családi nap fődíját, a 3 nap két éjszakára szóló, félpanziós családi pihenést a soproni négy csillagos Hotel Pannónia Szállodába Nagy Fruzsina (Református Ált. Iskola) nyerte meg családja számára.

Köszönjük a rengeteg segítő munkáját, a rendezvény Balatonfüred Önkormányzata és az Arácsért Alapítvány közreműködésével a Humán közszolgáltatások fejlesztése az Észak-Balatoni térségben c.
projekthez kapcsolódóan, Balatonfüred egészséges életmód programsorozat – egészségtudatossági
és közösségfejlesztési programok megvalósítása szolgáltatás ellátása keretében az EFOP-1.5.2-
16-2017-00016 azonosító számú projektben került megrendezésre.

További támogatóink voltak:

Hotel Pannonia **** – Sopron
Toyota Autóház Kft. – Veszprém

Balaskó Kertészet – Balatonfüred

MCC FIT Program – Veszprém

Kiserdei Óvoda – Balatonfüred

Balaton Mozi – Balatonfüred

Füredkult – Balatonfüred

Szépségsziget Kozmetika – Balatonfüred

Balatonfüredi Rendőrkapitányság

Balatonfüredi Yacht Club

60774740_2251935348199529_5230240387989241856_n